مقایسه انواع سنگ ساختمانی گیوتین طبیعی و سنگ آنتیک مصنوعی

سنگ ساختمانی

سنگ ساختمانی آنتیک مصنوعی

سنگهای آنتیک امیران فراوری شده با نانو پلیمر, کانی های سنگی, و فرمولاسیون ماندگار یو جی تی بلژیک که مقایسه سنگهای امیران با سنگهای پایه سیمانی یا پایه معدنی و طبیعی کار سنجیده ای نیست و این محصولات در تراز هم نیستند که مقایسه شوند.ولی با توجه به اینکه متاسفانه برخی فروشندگان از بی اطلاعی مشتریان سوء استفاده می کنند بر آن شدیم که انواع سنگهایی که در بازار به نام آنتیک به فروش می رسد را معرفی مختصری کنیم/941792-300x168.jpg

 

اما سنگ های دکوراتیو معدنی و گیوتین  شامل ضایعات سنگ های معدن در هنگام استخراج هستند که از کنار هم قرار دادن آنها ترکیبی دکوراتیو ایجاد می کنند

سنگ ساختمانی گیوتین

سنگ آنتيک  گیوتین و طبیعی از قرار دادن قطعات شکسته سنگ و خرده سنگ کنار هم (ضايعات و باطله‌هاي سنگ‌هاي تراورتن) و چسباندن آنها با ملات‌هايي که پايه زريني دارند توليد مي‌شوند و به عبارتي از مجموع و ترکيب باطله‌ها و ضايعات سنگ‌هاي تزييني تراورتن بامواد افزاينده مختصر ديگر به‌دست مي‌آيند. ايده پديد آمدن سنگ‌هاي آنتيک از آنجا شکل گرفت که طراحان و آرشيتکت‌ها به‌منظور هر چه زيباتر کردن فضاها اعم از فضاهاي بيروني و دروني ساختمان‌ها و کف‌پوش‌ها و محوطه‌سازي‌هاي بيروني نياز به سنگ‌هايي با فاکتورهاي مورد نظر خويش را احساس مي‌کردند به‌علاوه پيشرفت صنعت ساختمان و سليقه‌هاي مختلف اين نياز را بيان مي‌کرد که سنگ‌هايي با طرح‌هاي مختلف و فاکتورهاي فيزيکي و مکانيکي باکيفيت بالا و قيمت مناسب بايد در دسترس باشد.

 

 آشنایی سنگهای ساختمانی آنتیک با فرمولاسیون سیمانی و تفاوت این سنگها با سنگ آنتیک و دکوراتیو ساختمانی امیران با فرمولاسیون پایه سنگی و نانو

 

 

  سنگهای ساختمانی پایه سیمانی چیست ؟

مزایا و معایب و مقایسه سنگ ساختمانی پایه سیمانی با محصولات پایه سنگی امیران

برخی مدل های سنگ ساختمانی آنتیک پایه سیمانی ظاهرا شکل و شمایل اولیه خوبی دارند و مشتری در نگاه اول احساس می کند که می تواند با این سنگ به دکوراسیون ایده آل خود برسد
ولی با این تفوت که این سنگها به مرور زمان پود می شوند و می ریزند و نمای ایجاد شده به مرور زمان از بین می رود و این مهمترین تفاوت سنگهای تولیدی شرکت امیران تحت لیسانس یو جی تی بلژیک و بر پایه کانی های سنگی و فناوری نانو و ترکیب سری فراوری با سنگهای سیمانی است که سنگ های ساختمانی و آنتیک امیران ۱۵ سال گارانتی بی قید و شرط دارند و تغییر رنگ , ریزش , لب پریدگی , و پودر شدن تا بحال در این سنگها مشاهده نشده است

 

در جدول زير مشخصات فيزيكي و مكانيكي سنگ های ساختمانی پایه سیمانی  و سنگ هاي ساختمانی طبيعي با سنگ آنتیک امیران ( یو جی تی بلژیک )  مقايسه شده است:

عنوان

سمنت پلاست ( آنتیک پایه سیمانی)

سنگ طبيعي (حداقل)

سنگ های آنتیک پایه سنگی یو جی تی بلژیک ( امیران)

مقاومت فشاري

۱۵۰-۳۰۰   kg/cm2

۴۰۰ -۲۰۰  kg/cm2

۴۰۰ -۱۲۰۰  kg/cm2

مقاومت كششي

۱۰-۴۰    kg/cm2

۳۰  kg/cm2

kg/cm      ۲۲۰

مقاومت سايشي

 ۶/۲ g/cm2

۴/۰  g/cm2

كمتر از ۲/۲ g/cm2

مقاومت دمايي

cycles 50

۱۶۰ cycles

۵۸۰ cycles

نفوذ آب

۳۰

كمتر از ۳

كمتر از ۳

دانسيته

۲۲۰۰   kg/m3

۲۷۰۰   kg/m3

۱۲۰۰   kg/m3

 

نمونه طرح های سنگ های دکوراتیو سیمانی

   

  

 سنگ نما مصنوعی سمنت پلاست باردبر 

 

با سنگ های دکوری , آنتیک و تزئینی و سبک و مقاوم امیران شما همیشه دکوری همچون روز اول خواهید داشت

قدمت استفاده از سنگريزه‌ها و خرده‌سنگ‌های ساختمانی

انسان از زمان‌هاي دور سنگريزه‌ها را جمع مي‌کرد و از آنها ابزار مي‌ساخت، او از آنها مهره درست مي‌کرد و رنگ مي‌زد تا زينتتن او شود. ۸ هزار سال قبل از ميلاد مردم منطقه‌اي که اکنون فرانسه و اسپانيا ناميده مي‌شوند با اجراي رنگ قرمز روي سنگريزه‌ها، نقطه‌گذاري و خطوط موجدار آنها را تزيين مي‌کردند.
اولين نمونه‌هاي شناخته شده کاربرد موزائيک از سنگريزه‌ها متعلق به قرن هشتم قبل از ميلاد و در آسياي صغير است.
در قرن سوم قبل از ميلاد يوناني‌ها سنگفرش‌هاي موزائيکي وسيعي از سنگريزه‌هاي تيره رنگ با انتقال تدريجي بسيار ظريف به سمت رنگ روشن ساختند.
موزائيک‌هاي مقدونيه به درجه اوج صنعت خود رسيدند، آنها با ساروج کردن تکه‌هاي باريکي از سرب خط فاصل تنديس‌ها را طراحيمي‌کردند و به آنها استحکام مي‌بخشيدند.
در موزائيک‌هاي قديمي چيني‌ها آميخته‌اي از نقش‌هاي هندسي و نقشمايه‌هاي گل و گياه بود و اغلب با کاشي‌هاي سقف طرح‌ريزي مي‌شد. در مقابل موزائيک‌هاي پرتغالي‌ها به‌طور معمول برجسته و انتزاعي بود. سنگفرش‌هاي موزائيکي اسپانيا بيشتر پالوده شده و با سنگريزه‌هاي خاکستري، سفيد و ارغواني انواع طرح‌هاي هندسي را خلق کرده‌اند. در بعضي از فرهنگ‌ها سنگ علاوه برجنبه کاربردي و تزئين اهميت معنوي نيز دارد، در باغ‌هاي ژاپن، سنگ‌ها بنياد و روح باغ به‌شمار مي‌روند و در باور آنها سنگ پناهگاه خيابان است. اغلب سنگ‌هاي ويژه را در محل وسيعي از شن و ماسه قرار مي‌دهند که به زيبايي شيار کشيده شده است تا به اجناس آرامش و تعادل کامل دست دهد. کاهن‌هاي بودايي زن در مراسم تمرکز روزانه خود در اينکار مشارکت کرده و طرح‌هاي سنتي را شن‌کشي مي‌کنند که در طول قرن‌ها تکامليافته است. به‌طور کلي از اوايل قرن بيستم پيشرفت‌هاي عملي به حدي رسيد که انسان قادر گشته سنگ‌هاي آنتيک و مصنوعي را در آزمايشگاه توليد کند هر چند که قيمت و هزينه‌هاي توليد آن بسيار گران است.

۲٫ تشکيل ضايعات
معمولا در هنگام استخراج معادن تراورتن به‌ويژه در مواقعي که سنگ داراي کيلواژ، درزه و شکاف و شکستگي باشد و درزه‌هاي موجود در سنگ به‌يکديگر نزديک باشند مقدار زيادي و حدود ۲۰ درصد ضايعات به‌صورت سنگ لاشه ايجاد مي‌شود که اين مواد به‌عنوان محصولات جانبي معدن به‌حساب مي‌آيند. البته توليد و ايجاد ضايعات از طريق ديگر هم صورت مي‌گيرد و آن کارخانه‌هاي فرآوري سنگ تزييني تراورتن است که با توجه به تناژ و وزن يک تن سنگ تراورتن ورودي به کارخانه فرآوري جهت برش و تهيه پلاک حدود ۳۵ درصد آن به‌عنوان ضايعات در نظر گرفته مي‌شود و به‌طور کلي در کارخانه‌هاي سنگ ابعاد سنگ زير ۱۰سانتي‌متر به‌عنوان باطله در نظر گرفته مي‌شوند. ۲۵ درصد از باطله‌هاي معادن سنگ ايران بازيافت مي‌شوند که باطله حاصل از معادن سنگ ايران دو برابر استاندارد جهاني است. بيشترين حجم باطله مربوط به معادن سنگ گرانيت است.

۳٫ عوامل مهم تشکيل ضايعات و باطله‌هاي سنگ‌هاي تزئيني
۱٫ قله‌هاي آورده شده به کارخانه‌ها داراي شکاف‌هايي بوده که در موقع برش توسط قله بر در کارخانه باعث ضايعات بيشتر شده و ازاستحکام معمول محصول نيز مي‌کاهد.
۲٫ براساس آمار به‌دست آمده، يک تن سنگ زماني‌که از معدن خارج مي‌شود ۵۰ درصد آن ناسالم و غيرقابل استفاده است که ضمن ايجاد ضايعات در نتيجه مصرف‌کننده بايد براي هر يک تن سنگ دو برابر بهاي آن را بپردازد.
۳٫ معمولا پلاک‌هايي که در کارخانه‌هاي سنگبري، استفاده يا توليد مي‌شوند به‌علت عدم دقت در حمل غالبا باعث ايجاد شکستگي در لبه‌ها، ترک‌ها و يا خراش در سطح ساب خورده مي‌شود و باعث ايجاد ضايعات مي‌شود.
۴٫ توسط دستگاه بلوک‌بر
۵٫ توسط اره گروه‌هاي چندتيغه‌اي
۶٫ توسط چکش
۷٫ چنانچه امتداد لايه‌ها به‌موازات راستاي چين خوردگي نباشد سنگ‌شکستگي بيشتري دارد
۸٫ تاثير گسله‌ها و درزه‌ها بر سنگ‌ها
۹٫ سنگ‌هاي واقع در نواحي شکسته
۱۰٫ روند استخراج در جهت عکس شيب طبقات نباشد
۱۱٫ معادني که به روش انفجاري استخراج مي‌شوند در اثر ضربه انفجار به ميزان زيادي درزه ايجاد مي‌شود که در زمان برش ياصيقل منجر به شکستن پلاک و ايجاد ضايعات مي‌شود.
۱۲٫ توسط دستگاه سيم برش هنگام برش سنگ.

۴٫ مقايسه ضايعات سنگ در معدن و کارخانه فرآوري
باطله‌هاي موجود درکارخانه و معدن يک شباهت دارند و آن اين است که هر دو ماده يک جنس و يک ترکيب شيميايي دارند ولي از نظر نوع عملکرد با هم تفاوت دارند و اين عملکرد بستگي به‌نوع سنگ، ضخامت و اندازه‌هاي متفاوت آنها دارد.

۵٫ مقايسه کاربردي ضايعات سنگ‌هاي گرانيتي و تراورتن
۱٫ بسته به نوع سنگ مي‌توان از آنها استفاده‌هاي زيادي کرد، اگر سنگ‌هاي ضايعاتي از نوع آذرين باشند که سخت هستندمي‌توان از آنها براي توليد سنگفرش استفاده کرد ولي اگر سنگ‌ها نرم باشند مانند تراورتن مي‌توان آنها را به پودرسنگ تبديل کرد يا از آنها براي تهيه سنگ‌هاي آنتيک که در نماها استفاده مي‌شود بهره برد.
۲٫ معادن سنگ گرانيت ۲۵ درصد معادن سنگ را تشکيل مي‌دهند و بيشترين ضايعات سنگ‌ها هم مربوط به سنگ گرانيت است زيرا روشاستخراج در اين معادن فاصله زيادي با استانداردهاي جهاني دارد ولي در معادن سنگ نرم از جمله تراورتن با توجه به استفاده از روش‌هاي مکانيزه، مقدار باطله در حد کمي است و در گذشته قطعات کوچک سنگ تراورتن در معادن دپو مي‌شدند ولي هم‌اکنون با افزايشقيمت سنگ، فرآوري اين قطعات از نظر اقتصادي توجيه‌پذير است.

۶٫ دلائل عدم به‌کارگيري سنگ‌هاي گرانيتي و کوارتزيت جهت استفاده سنگ‌هاي آنتيک
۱٫ ضايعات سنگ‌هايي که براي توليد سنگ‌هاي آنتيک به‌کار مي‌رود، بايد سختي قابل قبول داشته باشند. سختي زياد نيز شرايط برش و صيقل دادن سنگ را مشکل ساخته و هزينه تهيه سنگ آنتيک را بالا مي‌برد.
لذا سختي بايد در حد قابل قبول باشد در نتيجه تهيه سنگ‌هاي آنتيکي به‌دليل سختي زياد گرانيت‌ها و کوارتزيت‌ها گران تمام مي‌شود.
۲٫ به‌طور کلي ضايعات سنگي که در برابر اسيدها مقاوم هستند جهت توليد سنگ‌هاي آنتيک مناسب نيستند. از جمله گرانيت، سينيت، ديوزيت، کوارتزيت، آنزريت، تراکيت، بازاکت، دياباز و ماسه سنگ ولي سنگ‌هاي ذکر شده جهت توليد سنگفرش، کفپوش، ديوار داخلي يا خارجي مناسب هستند.

۷٫ دلائل استفاده از ضايعات سنگ‌هاي تراورتن جهت توليد سنگ‌هاي آنتيک
۱٫ مقاومت قابل قبول سنگ‌هاي تراورتن ۲٫ سختي کم ۳٫ قابليت ساب و برش ۴٫ استحکام بالا و شکل‌پذيري ۵٫ بلوري بودن ۶٫ چگالي زياد ۷٫ زيبايي ظاهر ۸٫ وجود تخلخل جهت چسبيدن کامل به ملات ۹٫ سهولت دسترسي ۱۰٫ عدم امکان آلتره شده ذخاير آن ۱۱٫ تنوع رنگ‌ها ۱۲٫ ارزاني نسبت به ساير سنگ‌ها ۱۳٫ عدم وجود ساختارهاي تکتونيکي به‌روي اين ذخاير به‌دليل جوان بودن آنها (کوارترنر) ۱۴٫ شرايطاستخراج ايده‌آل دارند به همين دليل اغلب با لايه‌بندي افقي، شيب کم و در نقاط کم ارتفاع و قابل دستيابي تشکيل مي‌شوند ۱۵٫ مقاومت فشاري ۱۶٫ جذب رطوبت ۱۷٫ در مقابل قليايي‌ها مقاومند ۱۸٫ افزايش صادرات سنگ‌هاي تراورتن باعث بالا رفتن توان مالي معدنکاران و ايجاد واحد فرآوري باطله شده.

۸٫ شرايط استفاده از ضايعات سنگ‌هاي تراورتن در توليد سنگ‌هاي آنتيک
۱٫ قطعات سنگ بايد از نظر وضعيت ميکروتکتونيکي و وجود درزه و شکاف‌ها ارزيابي شوند ۲٫ قطعات سنگ مورد نظر بايد قابليت برش و سايش و مقاومت در جهات مختلف با در نظر گرفتن تجربه کارگر سنگبر را داشته باشند ۳٫ مشاوره با استاد کارسنگ ۴٫ بررسي سطح صيقلي سنگ از نظر زيبايي و قيمت‌گذاري و بازاريابي ۵٫ شرايط فني برش ۶٫ انجام آناليز کاني‌شناسي به‌روش اشعهمجهول (x–Ray) در چند نمونه بارز Typical جهت بررسي حضور کاني‌هاي رسي و کوارتز در سنگ‌هاي آهکي ۷٫ تهيه چند مقطع نازک از نمونه‌هاي ضايعات جهت بررسي تاثير پديده آلتراسيون در سنگ ۸٫ انجام محاسبات تعيين ذخيره دپوي باطله ضايعات سنگ ۹٫ ارائه طرح‌هاي بهره‌برداري و بررسي فني و اقتصادي۱۰٫ بحث بر روي بهره‌برداري ضايعات سنگ‌هايي که در برابر قليايي‌ها مقاومند مانند آهک متراکم، دولوميت، مرمر، منيزيت و ماسه سنگ‌هاي آهکي.

۹٫ سنگ‌هايي که شرايط لازم جهت توليد سنگ‌هاي آنتيک را دارند
ضايعات سنگ‌هايي که در برابر قليايي‌ها مقاومند مانند آهک متراکم، دولوميت، مرمر، منيزيت و ماسه سنگ‌هاي آهکي.

۱۰٫ ويژگي‌هاي سنگ‌هاي آنتيک براساس مطالعات انجام شده:
۱٫ مقاوم درمقابل سايش
۲٫ تنوع رنگ در آنها (بيش از ۲۰ رنگ مختلف)
۳٫ داراي عمر مفيد و طولاني
۴٫ داراي وزن کم
۵٫ صادرات آنها به سهولت انجام مي‌گيرد چون بسته‌بندي آنها به سهولت انجام مي‌شود.
۶٫ قابليت تحمل گرماي بالايي دارند به همين دليل در ساخت فضاي خارجي شومينه‌ها مورد استفاده قرار مي‌گيرند.
۷٫ در فضاي داخلي و خارجي ساختمان‌ها مورد استفاده قرار مي‌گيرند.
۸٫ مصونيت در مقابل يخ‌زدگي.
۹٫ به سادگي قابليت برش دارند.
۱۰٫ اين سنگ‌ها در اثر قرار گرفتن در معرض عوامل آلاينده کثيف شده و به همان کيفيت قابل تميز شدن هستند .
۱۱٫ به مدل‌هاي مختلف مي‌توان آنها را توليد کرد.
۱۲٫ محل توليد آنها در مناطقي که نيروي کار ارزان وجود دارد و بيشتر محصولات با روش‌هاي دست‌ساز انجام مي‌گيرد.
۱۳٫ اين محصولات نياز به نگهداري کم دارند.
۱۴٫ تکنولوژي توليد اين محصولات با به‌کارگيري حداکثر مواد طبيعي و حداقل افزودني (چسب و رزين) انجام مي‌گيرد.
۱۵٫ ضد آتش
۱۶٫ جاذبه انرژي
۱۷٫ در محيط‌هاي سالم و بهداشتي مانند بيمارستان‌ها، خدمات غذايي، محيط‌هاي تحصيلي، خانه‌هاي بهداشت مورد استفاده قرار مي‌گيرند.
۱۸٫ در محيط‌هاي مرطوب و خيس به‌کار مي‌روند.
۱۹٫ رنگ بخشي از اجزاي سنگ محسوب مي‌شود و در زمان طولاني به‌صورت ثابت در مي‌آيد.
۲۰٫ چسب‌ها يا ملات‌هاي اين محصولات الزاما نبايد رنگ‌آميزي شوند و رنگ‌آميزي آنها به انتخاب مصرف‌کننده است و سليقه‌اي است.

۱۱٫ مقايسه سنگ‌هاي آنتيک و سنگ‌هاي طبيعي (پلاک سنگ‌ها)
۱٫ سنگ‌هاي آنتيک از تنوع بيشتري نسبت به سنگ‌هاي طبيعي برخوردارند.
۲٫ از نظر مقاومت، سنگ‌هاي آنتيک در برابر فشار، انعطاف‌پذيري، يخ‌زدگي و خراش‌برداري از وضعيت بهتري نسبت به سنگ‌هاي طبيعي برخورداند.
۳٫ وزن سنگ‌هاي آنتيک نسبت به سنگ‌هاي طبيعي کمتر است به همين دليل در صنعت ساختمان از مطلوبيت بيشتري برخوردارند.
۴٫ سنگ‌هاي آنتيک در ضخامت‌هاي کمتري قابليت برش و قالب‌گيري دارند.
۵٫ از نظر قيمت سنگ‌هاي آنتيک به علت به کار بردن چسب‌هاي رزين به‌عنوان چسباننده ذرات بيشتر از سنگ‌هاي طبيعي هستند. ۷٫ از لحاظ مقدار باطله سنگ‌هاي آنتيک ضايعات نداشته چون خود آنها از باطله سنگ‌هاي طبيعي توليد شده‌اند.
۸٫ سنگ‌هاي طبيعي به‌علت وجود رگه و برش در حمل و نقل حدود ۱۵ درصد پرت دارند ولي سنگ‌هاي آنتيک طوري به هم فيکسمي‌شوند که تا هنگام نصب هيچ‌گونه آسيبي نمي‌بينند.
۹٫ از لحاظ وزني سنگ‌هاي آنتيک به‌طور چشمگيري سبکتر از سنگ‌هاي طبيعي هستند.
۱۰٫ از نظر نصب به مراتب آسان‌تر و راحت‌تر از سنگ‌هاي طبيعي مي‌توانند نصب شوند.

۱۲٫ آناليز شيميايي باطله‌هاي تراورتن جهت توليد سنگ‌هاي آنتيک
کربنات کلسيم ca co3، سپس Sio2، پيريت Fes2، کربنات کلسيم و منيزيوم Ca Mg Co3، رس Fe2 o3 + Al 2o3 ، سولفاتSo 4 -2، مواد آلي c

۱۳٫ تاثيرات تنوع رنگ‌هاي سنگ در توليد سنگ‌هاي آنتيک
۱٫ سنگ‌هاي آهکي درشت و متبلور به دليل جلا و درخشندگي، در صورتي‌که رنگ‌هاي شفاف داشته باشند از مرغوبيت بهتري برخوردارند.
۲٫ سنگ‌هاي آهکي با بافت اُليتيک در مقطع صيقلي (سنگ‌نماي تراش و صيقل خورده) در صورتي که از رنگ شفاف و مناسب برخوردار باشند ممکن است زيبايي خاص داشته باشند.
۳٫ متن يکدست و يکنواخت در سنگ‌هاي آهکي ميکريتي مثل سنگ آهک‌هاي کرتاسه، ائوسن و اليگوسن ايران (سازند قم، آسماري، جهرم) و سنگ‌هاي آهکي سازند‌ها مختلف ژواسيک، به‌دليل دارا بودن رنگ‌هاي مختلف از سياه تا خاکستري، کرم، زرد، ليمويي و سفيد مي‌توانند ايده‌آل باشند.
۴٫ سنگ‌هاي آهکي داراي پوسته درشت مثل استراها به‌دليل اينکه ساختمان داخلي فسيل‌ها در مقاطع مختلف در يک سطح صيقلي نمايش داده مي‌شود ممکن است نماي جذابي داشته باشند.

۱۴٫ ابعاد ضايعات و باطله‌هاي پلاک‌ها وکاربرد آنها
۱٫ ضخامت ۲ الي ۵/۲ سانتي‌متر جهت پوشش نماي خارجي و کف ساختمان و يا پوشش ديواره‌هاي داخلي ساختمان
۲٫ ضخامت ۵ الي ۷ سانتي‌متر براي استفاده در پله ساختمان‌ها
۳٫ ضخامت ۵ الي ۱۰ ميلي‌متر و ابعاد ۲۰×۱۰ سانتي‌متر به‌عنوان کاشي و جهت پوشش نماي داخلي حمام و آشپزخانه، در اين حالت دقت در يکنواخت بودن ضخامت و طول و عرض کاشي و گونيا بودن اضلاع بسيار مهم است.

۱۵٫ چسبانده‌هاي سنگ‌هاي آنتيک
۱٫ چسبانده‌ها داراي ترکيبات ساختاري زريني هستند که به همراه با پر کننده‌ها براي چسباندن دانه‌ها به کار مي‌روند و پس از سخت شدن، پرکننده‌ها را کاملا به هم فيکس مي‌کنند و سنگي فشرده و مقاوم را به‌وجود مي‌آورند.
۲٫ رايج‌ترين چسب ارگانيکي که مورد استفاده قرار مي‌گيرد رزين پليمري غيراشباع و چسب اورتومتاليک که رزين نيمه سختي با حداقل واکنش است.
۳٫ چسب‌ها يا ملات سنگ‌هاي آنتيک الزاما نبايد رنگ‌آميزي شوند و رنگ‌آميزي آنها به انتخاب مصرف‌کننده است و سليقه‌اي است.

۱۶٫ براي دفع ضايعات همواره نکات ذيل بايد مد نظر باشد:
۱٫ سهولت انجام عمليات دفع ضايعات
۲٫ هزينه عمليات دفع ضايعات با توجه به واحد حجم سنگ توليدي
۳٫ موقعيت محلي که براي دفع ضايعات در نظر گرفته شده است
۴٫ سرعت پر شدن محل دفع ضايعات
۵٫ در معادن زيرزميني مناطقي که کار استخراج در آنها به اتمام رسيده است مي‌توان آنها را با ضايعات پرکرد.
۶٫ نصب تابلوي محل دپوي ضايعات
۷٫ فاصله دپوي ضايعات از محل سنيه کار از بابت جلوگيري از آلودگي زيست‌محيطي
۸٫ تفکيک دپوي ضايعات از دپوي مواد معدني |
۹٫ احداث کارخانه بازيافت ضايعات در جوار دپوي ضايعات از نظر اصول فني و مهندسي و توجيهات اقتصادي
۱۰٫ محل‌هاي ريختن مواد باطله بايستي در پروژه‌ها مشخص شوند.

۱۷٫ برآورد باطله‌هاي يک معدن
يکي از موضوعات مهمي که در مطالعات زمين‌شناسي و اکتشاف اهميت دارد باطله کانسار است که در پروفيل‌هاي تهيه شده بايدحجم باطله تعيين شود. محل جمع‌آوري باطله‌ها بايد بيرون از محدوده کانسار باشد.

۱۸٫ کاهش درصد زيان ناشي از قواره‌ها
هر چه حجم بلوک‌ها کوچکتر باشد، درصد زيان ناشي از امتيازات کمتر مي‌شود و هنگامي که حجم بلوک کوچکتر و نامنظمي‌هابيشتر مي‌شوند، زيان ناشي از آن در حد ۴۰ الي ۴۵ درصد خواهد بود. اگر بلوک‌ها به‌خوبي قواره شوند بحث درباره حجم لزومي نداشته و حجم مفيد از بلوک تقريبا معادل بازده عملي آن است. مقدار باطله هر معدن به‌روش استخراج آن بستگي دارد و در صورتي که معادن به‌صورت مکانيزه به بهره‌برداري برسند، ميزان ضايعات و باطله‌هاي حاصل خيلي کمتر خواهد بود. اگر واحد فرآوري در کنار معادن سنگ احداث شوند از يک معدن سنگ، هيچ باطله و ضايعاتي ايجاد نمي‌شود.

۱۹٫ مشکلات و معايب و نواقص فرآوري سنگ‌هاي آنتيک و همچنين مشکلات سنگ‌هاي آنتيک توليد شده
۱٫ آب: با توجه به پردازش ضايعات، دوغاب و خرده برش‌ها اهميت آن خيلي زياد شده است که اين امر، به‌ويژه در کارخانه‌هاي فرآوري آشکار است.
۲٫ عدم شناخت کافي نسبت به تکنولوژي جديد دستگاه‌هاي مورد نياز
۳٫ عدم وجود مرکز اطلاع‌رساني علمي و بازرگاني در اين زمينه.
۴٫ کمبود متخصصان کارآمد در بخش سنگ‌هاي آنتيک.
۵٫ عدم تخصص اعتبار لازم.
۶٫ استفاده از سنگ‌هاي تراورتن و مرمريت و مرمرها در فضاي باز به‌دليل باران‌هاي اسيدي شهرهاي بزرگ مثل تهران، پس از چند سال درخشندگي، کيفيت خود را از دست داده و چهره ساختمان را کهنه‌تر نشان مي‌دهند.
۷٫ استفاده از سنگ‌هاي گرانيتي که پرتوزا هستند در فضاهاي بسته و مرطوب (مانند ايستگاه‌هاي مترو) خطرناک هستند.
۸٫ مديرکل حفاظت محيط‌زيست استان مرکزي اعلام کرد که ۲۰ واحد آلاينده زيست‌محيطي در اين استان در ۳ ماهه نخست سال جاري ۸۵، اخطار تعطيلي دريافت کرده‌اند که اين واحد‌ها عمدتا سنگبري، بازيافت ضايعات، پخت آسفالت که تخليه آلاينده‌هاي آنها در محيط تاثير مطلوبي بر منابع آب، خاک و هواي منطقه دارد، هستند.
۹٫ پايين بودن ميزان تقاضا براي مصرف سنگ‌هاي باطله فرآوري شده را مي‌توان عامل اصلي تمايل بخش خصوصي به توليد اين محصول دانست.

۲۰٫ توجيه اقتصادي سنگ‌هاي آنتيک
۱٫ از نظر قيمت، سنگ‌هاي آنتيک به‌مراتب قيمتي کمتر از سنگ‌هاي طبيعي دارند، چرا که کارهاي دشواري که روي سنگ طبيعي براي رساندن آن به بازار و قابل استفاده کردن آن انجام مي‌شود در مورد سنگ‌هاي آنتيک غيرضروري مي‌نمايد و داراي وزني کمتر و ضخامتي کوچکتر هستند.
۲٫ قطعات تخت آن در مقياس مترمربع و قطعات باريک آن در مقياس متر بفروش مي‌رسد.
۳٫ سنگ‌هاي ضايعاتي به‌دست آمده به‌صورت تني فروخته مي‌شوند.
۴٫ بسته به نوع سنگ از بابت مرغوبيت، قيمت آنها تا تني ۱۰ هزار تومان است در حالي که سنگ خام اوليه گاهي تا تني ۳۰۰ هزار تومان فروخته مي‌شود.
۱-۲۰٫ مقايسه فروش سنگ تراورتن و فروش ضايعات آن
سنگ تراورتن که معمول آن حدود تني ۷۰ هزار تومان است در هر تن حدود ۷ مترمربع سنگ توليد مي‌شود، در حالي که هر تن ۳۰ هزار تن را جهت برش دربر دارد که پس از برش هر متر آن حدود ۶ هزار تومان جهت رزين و ساب به‌خود اختصاص مي‌دهد. پس هر تن سنگ تراورتن ۱۰۶= ۳۰+۶+۷۰ تومان هزينه داشته تا ۷ مترمربع سنگ بدهد، يعني هر متر ۱۵ هزار تومان اين سنگ در بازار به متري ۱۹-۱۷ هزار تومان فروخته مي‌شود يعني به ازاي برش هر تن سنگ حدود ۳۰-۱۴ هزار تومان سود حاصل مي‌شود.
در حالي که ضايعات سنگ تراورتن به تني حدود ۶-۵ هزار تومان فروخته مي‌شود، به ازاي هر تن ضايعات حدود ۷ متر سنگ آنتيک به‌دست مي‌آيد. هزينه فرآوري ضايعات حدودا معادل همان هزينه در سنگ ساختمان است يعني هر تن حدودا ۴۰ هزار تومان را در بر دارد و از فروش آن به ازاي هر متر حدودا يک ميليارد ريال حاصل مي‌شود.
۲-۲۰٫ فروش معرق
در معرق به همين شکل هزينه سنگ برنز و ضايعات به کار رفته تا حدود هر متر مربع ۴۰ هزار تومان به علاوه دستمزد روزانه ۱۵ هزار تومان کارگر معادل ۳۰ هزار تومان جهت ۲ روز ساخت يک مترمربع معرق با در نظر گرفتن اجاره کارگاه مصالح، ابزارآلات حدودا ۸۰ هزار تومان به ازاي هر مترمربع است. در حالي که هرمتر مربع بين ۳۰۰- ۲۰۰ هزار تومان به قيمت کيفيت در ساخت به فروش مي‌رسد لذا مشاهده مي‌شود کار با ضايعات در صورتي که با برنامه‌ريزي و به صورت گسترده انجام ‌شود بسيار مقرون به صرفه خواهد بود.
۳-۲۰٫ واحدهاي کانه آرايي سيار و قيمت تمام شده:
واحدهاي کانه‌آرايي سيار قيمت تمام شده فرآوري باطله را کاهش مي‌دهند.
۴-۲۰٫ واحدهاي سنگبري کشور و سرمايه و گردش مالي:
در حال حاضر حدود ۵ هزار واحد سنگبري با ۳۷ هزار ميليارد ريال سرمايه و گردش مالي ۲۵ هزار ميليارد ريال در کشور فعال هستند.
۵ -۲۰٫ قيمت سنگ‌هاي آنتيک مصنوعي:
اگر قيمت يک مترمربع سنگ معمولي بين ۲۵ تا ۳۰ دلار باشد سنگ مصنوعي داراي قيمتي بين ۳۷ تا ۴۰ دلار است.
۶-۲۰٫ دلائل بحران سنگ در ايران با توجه به بحران اقتصادي:
۱٫ سيطره مافياي سنگ که با تحميل باج‌هاي گزاف بر توليدکنندگان سنگ، سبب گران شدن و در نتيجه غيررقابتي شدن قيمت اين کالا شده است
۲٫ واردات سنگ‌هاي خارجي به‌ويژه از کشور چين که به‌دليل قيمت ارزان سنگ ايراني را در معرض رقابتي نابرابر قرار داده است.
۳٫ گسترش فراوان کارخانه‌هاي سراميک در سال‌هاي اخير که هر يک معادل صد واحد سنگبري کاشي توليد مي‌کنند و با قيمتي بسيار ارزا‌ن‌تر از سنگ به‌دست تصرف‌کننده مي‌رسانند.
۷-۲۰٫ دلائل سودآوري ضايعات در سنگ‌ها:
با توجه به اينکه بازيافت باطله‌ها در کنار مواد اوليه (معدن و کارخانه) صورت مي‌گيرد و هزينه‌هاي جانبي ذيل را نخواهيم داشت:
۱٫ هزينه حمل‌ونقل ۲٫ هزينه حفاري ۳٫ هزينه بهره‌برداري
۸-۲۰٫ ارزش افزوده سنگ تراورتن:
ارزش افزوده سنگ تراورتن ۵ دلار در هر مترمربع سنگ است.
۹-۲۰٫ هزينه دفع ضايعات دوغاب پردازش در ايتاليا:
با در نظر گرفتن پردازش۱۰ هزار مترمربع محصول در ماه و احتساب هزينه دفع ضايعات دوغاب پردازشي که امروزه در ايتاليا در حدود يک دلار براي هر مترمربع است.
۱۰-۲۰٫ سنگ‌هاي مصنوعي آنتيک و قاچاق آنها و ارزش افزوده:
سنگ‌هاي مصنوعي فاقد ارزش افزوده هستند و در واقع با ورود آنها تنها ارز از کشور خارج مي‌شود و از طرفي به‌خاطر عدم وجود هيچ‌گونه کنترلي بر اين‌گونه سنگ‌ها، بسياري از آنها پس از ساخت به همراه طلا، حتي به قيمت سنگ طبيعي ناآشنا فروخته مي‌شوند وهم‌اکنون در کشور ما درصد زيادي از سنگ‌هاي قيمتي استخراج شده به‌صورت قاچاق از کشور خارج مي‌شود و از طريق دبي و امارات براي فرآوري به کشورهايي مانند هند و پاکستان ميرود و بعد از فرآوري دوباره به‌طور قاچاق وارد کشور مي‌شود و اينکار باعث مي‌شود ديگران از ارزش افزوده مواد اوليه ما استفاده کنند که در نتيجه باعث مي‌شود در کشور ما کارهاي توليد متوقف شود و قاچاق سنگ فيروزه به‌خارج از کشور جزو اين موارد باشد و بنا به گفته کارشناسان ظرف يک دهه گذشته از ۷۰ درصد فيروزه‌تراشان در بازار رضا مشهد که قطب اصلي تراش نگين ايران است تغيير شغل داده‌اند.

۲۱٫ بزرگترين مصرف‌کنندگان سنگ‌هاي باطله فرآوري شده و افزايش واحدهاي کانه‌آرايي سيار
شهرداري‌ها و ارگان‌هايي که فعاليت‌هاي عمراني دارند به‌عنوان بزرگترين مصرف‌کنندگان سنگ‌هاي باطله فرآوري شده کشور هستند و در صورتي‌که شهرداري‌ها ميزان مصرف سنگ‌هاي باطله فرآوري شده را افزايش دهند بخش خصوصي به‌دنبال ايجاد واحدهاي کانه‌آرايي سيار خواهد رفت و با سرمايه‌گذاري در اين زمينه اقدام به فرآوري سنگ‌هاي باطله خواهد کرد.
۱-۲۱٫ تعداد واحدهاي کانه آرايي جهت فرآوري سنگ‌هاي باطله:
تاکنون ۵ واحد کانه‌آرايي جهت فرآوري سنگ‌هاي باطله در کشور ايجاد شده که فقط يکي از آنها در کنار معدن مستقر است و بقيه در کارگاه‌هاي خارج از معادن مستقر شده‌اند.
۲-۲۱٫ کارخانه‌هاي سنگ‌هاي تراورتن فرآوري شده خارج از کشور:
۱٫ کارخانه سنگ منطقه جبل علي دوبي ۲٫ کارخانه سنگ شارجه
در حال حاضر فرآوري سنگ‌هاي ايراني در يک کارخانه در منطقه جبل علي دوبي انجام مي‌شود که توان توليد اين کارخانه حدود ۱۵ هزار مترمربع سنگ در ماه است و کارخانه ديگري در شارجه احداث شده که علاوه بر خريد سنگ خام مقداري از سنگ‌هاي تراورتن توليد ايران را فرآوري و صادر مي‌کند.
۳-۲۱٫ بزرگترين پروژه بازيابي زمين در جهان:
اولين جزيره جهان جزيره نخل جميره در دبي به‌مساحت ۳۰ کيلومترمربع بخشي از برنامه‌اي است که بزرگترين پروژه بازيابي زمين در جهان خوانده مي‌شود و نتيجه ۵ سال جابه‌جايي ميليون‌ها تن از شن و ماسه‌هاي خليج فارس و سنگ‌هاي استخراج شده است.
۴-۲۱٫ مهد صنعت سنگ تزييني جهان:
منطقه کارارا ايتاليا به‌عنوان مهد صنعت سنگ تزييني جهان شناخته مي‌شود و تکنولوژي توليد سنگ‌هاي آنتيک و مصنوعي از سال ۱۹۶۰ در ايتاليا پديد آمد و اولين کارخانه توليد سنگ‌هاي آنتيک و مصنوعي مربوط به شرکت برتون ايتاليايي بوده که پيش از ۸۰ نمايندگي در کشورها و ۳ نمايندگي در ايران دارد.
۵-۲۱٫ ارزشمندترين معادن سنگ کشور ايران:
ارزشمندترين معادن سنگ کشور، معادن سنگ کرم استخواني ده‌بيد فارس در منطقه قلعه نوعي ده‌بيد است.
۶-۲۱٫ پرمصرف‌ترين کشوري که از سنگ تراورتن استفاده مي‌‌کنند و سنگ‌هاي تراورتن نيمه فرآوري شده:
بخش عمده صادرات سنگ‌هاي تزييني ايران به‌ خارج از کشور سنگ‌هاي تراورتن است که ۹۰ درصد سنگ تراورتن توليد شده در دنيا به‌مصرف آمريکا مي‌رسد و اين سنگ‌ها به‌صورت نيمه فرآوري شده به‌خارج صادر شده و حدود ۵۰ درصد ارزش افزوده اين سنگ‌ها نصيب کشور مي‌شود. سنگ‌هاي تراورتن با ضخامت دو برابر آنچه مورد نياز بازار آمريکاست حمل مي‌شوند و در آنجا پس از فرآوري، برش و کاهش ضخامت سنگ، اين محصول به خريداران آمريکا فروخته مي‌شود و البته اين فرآوري بين ۱۵ تا ۲۰ درصد ضايعات را به‌همراه دارد.
۷-۲۱٫ حداقل نياز جهاني به سنگ‌هاي تزييني در هر سال و نياز ايران:
حداقل نياز جهاني به سنگ‌هاي تزييني در هر سال ۵ ميليارد متر مربع ميباشد که ايران مي‌تواند ۲۰ درصد از اين نياز را تصاحب کند.
۸-۲۱٫ عوامل مهم بازسازي صنعت سنگ کشور:
۱٫ بازاريابي جهاني ۲٫ بازيافت ضايعات سنگ
۹-۲۱٫ ايجاد واحد کانه‌آرايي سيار درکنار معدن:
تاکنون تنها واحد کانه‌آرايي در کنار معدن سنگ در سيرجان قرار دارد.
۱۰-۲۱٫ احداث اولين کارخانه توليد سنگ‌هاي مصنوعي در خوي:
احداث اولين کارخانه توليد سنگ‌هاي مصنوعي در خوي با استفاده از ضايعات سنگ‌هاي طبيعي روزانه ۱۲۰ مترمربع سنگ مصنوعي که مقاومت آنها ۴ برابر سنگ‌هاي طبيعي است را توليد خواهد کرد.
۱۱-۲۱٫ دلايل مصارف سنگ‌هاي باطله معادن فرآوري شده در دنيا و مقايسه با ايران:
به دليل دوام زياد، قيمت ارزان و زيبايي اين سنگ‌ها، مصرفشان در دنيا از اهميت بالايي برخوردار است ولي در ايران به اين مسئله توجه کافي نمي‌شود.
۱۲-۲۱٫ استاندارد جهاني از هر تن سنگ ماده معدني قابل استخراج شده:
استانداردهاي جهاني از هر تن سنگ معدن حدود ۶۵۰ کيلوگرم ماده معدني قابل استخراج مي‌شود گفت اين رقم در ايران حدود ۳۵۰ کيلوگرم و با اين ترتيب در کشورهاي ديگر از دو سوم سنگ استخراج شده ماده معدني قابل مصرف حاصل مي‌شود ولي در ايران اين رقم به يک سوم مي‌رسد.
۱۳-۲۱٫ ضايعات سنگ در کشور ما (ايران) با ذکر مثال يکي از معادن سنگ تراورتن:
در کشور ما ۹۰ درصد ضايعات مواد نرم جهت توليد پلاک مورد استفاده قرار مي‌گيرد.
همچنين در معدن سنگ تراورتن دينگه کهريز همدان در مسير همدان ـ ملاير بلوک‌هاي کوچکتر و با وزن حدود ۷ تن کمتر جزو ضايعات محسوب مي‌شود و از مواد باطله براي توليد سنگ‌هاي آنتيک و لقمه استفاده مي‌شود.
۱۴-۲۱٫ ميزان ذخاير معادن سنگ کشور:
ميزان ذخاير معادن سنگ کشف شده در کشور يک ميليارد و ۲۰۰ ميليون تن و ذخاير کشف نشده حدود ۴ ميليارد و ۸۰۰ ميليون تن هستند.
۱۵-۲۱٫ ميزان ذخائر سنگ‌هاي شناسايي شده کشور:
از کل ميزان ذخاير سنگ‌هاي کشف شده در کشور ميزان صددرصد تراورتن و کمتر از يک درصد مرمر که ذخيره مرمريت حدود ۲۰۱۶ميليارد تن و گرانيت حدود ۱۰۵ ميليارد تن است.
۱۶-۲۱٫ ميزان سنگ‌هاي بريده شده از سال ۸۳ تاکنون:
ميزان سنگ بريده شده از سال ۸۳ تاکنون در بيش از ۵ هزار واحد سنگ فرآوري شده کشور بالغ بر ۷۰ ميليون مترمربع است.
۱۷-۲۱٫ ميزان ذخاير تراورتن و مرمر در کشور:
تراورتن حدود ۴۵۰ ميليون تن و مرمر ۴۴ ميليون تن برآورد شده است.

۲۲٫ کاربردها و مصارف سنگ‌هاي آنتيک و همچنين استفاده از ضايعات سنگ‌ها:
۱٫ ايجاد لقمه سنگ از ضايعات سنگ‌ها:
با احداث و نصب يک دستگاه کم هزينه براي خرد کردن سنگ‌ها مخصوصا ضايعات سنگ مي‌توان شکل و ابعاد آنها را به‌صورتاصطلاحا لقمه سنگ براي مصارف شهرسازي، سنگ‌فرش کردن پياده‌روها همچنين جدول‌سازي کنار خيابان‌ها انجام داد.
البته از سنگ‌هاي قله با ابعاد کم نيز مي‌توان در شهر به‌خصوص شهر همدان در وسط جداول خيابان‌ها استفاده کرد و البته در وسطبلوار‌هاي اصلي شهر همدان قلوه سنگ‌هاي گرانيتي رنگ نشده قرار داده‌اند که نماي زيبايي به خيابان‌هاي شهر مي‌دهند.
۲٫ رنگ‌آميزي ضايعات سنگ‌هاي تراورتن و تشکيل سنگ‌هاي آنتيک رنگي:
ضايعات سنگ‌هاي تراورتن را مي‌توان رنگ کنيم که چون سنگ متخلخل است راحتر هم رنگ مي‌پذيرد و همچنين اگر رنگ آن روشن‌تر باشد اين عمل به‌مراتب راحت‌تر نيز خواهد شد سپس اين خرده سنگ‌ها که به‌رنگ‌هاي مختلف درآمده‌اند را به زيبايي درکنار هم چسبيده و به‌هم مي‌چسبانيم که ظاهري بسيار زيبا پيدا مي‌کند.
۳٫ استفاده از ضايعات براي ايجاد آبگير يا سيل‌بند:
در برخي معادن که داراي چشمه‌هاي دائمي و همچنين آبراهه هستند مي‌توان از ضايعات سنگ‌ها براي ايجاد يک آبگير يا سيل‌بند در پايين‌دست معدن استفاده کرد که در معدن سنگ گرانيت همدان اينکار انجام شده و از آب اين آبگير براي آبياري زمين‌هاي کشاورزي پايين‌دست استفاده مي‌شود.
۴٫ استفاده از ضايعات در باغچه‌هاي تزييني:
معمولا براي کف ديواره‌ها، ديواره کوتاه باغچه‌هاي تزييني از ضايعات و نخاله‌هاي آن در ابعاد cm 4ـ۲ استفاده مي‌شود.
۵٫ استفاده از ضايعات سنگ تراورتن به‌عنوان سنگ لاشه:
به‌طور کلي استفاده از ضايعات سنگ تراورتن به‌عنوان سنگ لاشه در صورتي‌که ابعاد اين سنگ‌ها به اندازه ۲۰ سانتي‌متر باشد مي‌توان از آنها به‌عنوان سنگ لاشه استفاده کنيم.
۶٫ استفاده از ضايعات در صنايع مختلف:
صنايع مختلف عبارتند از: ۱٫ صنعت سيمان ۲٫ مصنوعات سنگي و هنري ۳٫ مجسمه‌سازي ۴٫ پودر سنگ ۵٫ سنگ موزائيک ۶٫کاشي سنگي ۷٫ سنگ مصنوعي ۸٫ صنايع شيميايي ۹٫ توليد کاغذ۱۰٫ پلاستيک‌سازي ۱۱٫ سنگفرش ۱۲٫ مصالح ساختماني۱۳٫ سر ميزي ۱۴٫ غوري ۱۵٫ چراغ پايه ۱۶٫ ظروف مجسمه‌سازي ۱۷٫ سنگ‌هاي تزئيني ۱۸٫ شيشه‌هاي روميزي ۱۹٫ ظرفشوي آشپزخانه ۲۰٫ وان حمام ۲۱٫ دانه تسبيح سنگ ۲۲٫ جواهرسازي ۲۳٫ زيباسازي استخر ۲۴٫ سرويس‌هاي بهداشتي با رنگ‌هايمختلف ۲۵٫ لوازم آرايشي ۲۶٫ روکار مساجد و ساختمان‌ها ۲۷٫ ساخت وسايل منزل مانند دور آينه ۲۸٫ ساخت لوستر ۲۹٫ کف‌پوش هتل‌ها ۳۰٫ در توليد بتن و سيمان ۳۱٫ خرده‌ها را با همان شکل نامنظم کنار هم قرار داده و براي نماي ساختمان استفاده مي‌شود. ۳۲٫ صنايع لاستيک‌سازي ۳۳٫ رنگسازي ۳۴٫ ملات ۳۵٫ شيشه۳۶٫ سراميک۳۷٫ تغذيه حيوانات ۳۸٫ کودها ۳۹٫ خرده برش‌هاي بلوک‌ها ۴۰٫ محصولات نيمه تکميل شده ۴۱٫ قطعات توليد شده نهايي ۴۲٫ دوغاب پردازش ۴۳٫ توليد سيمان مصنوعي براي ساختن آجر و مصالح ساختماني ۴۴٫ زيرسازي جاده‌ها ۴۵٫ به‌عنوان موج‌شکن در سواحل درياها (کاهش فرسايش) ۴۶٫ صافي‌هاي شني تصفيه‌خانه‌ها ۴۷٫ بازسازي بناهاي قديمي ۴۸٫ بندهاي آبخيزداري ۴۹٫اماکن متبرکه و امام‌زاده‌ها۵۰٫ سالن‌هاي سخنراني ۵۱٫ دکوراسيون ويلاها ۵۲٫ سيستم‌هاي آشپزخانه (ظرفشويي ـ اوپن و…) ۵۳٫ دکوراسيون‌هاي داخلي منازل ۵۴٫ منبر ۵۵٫ ظروف سنگي ۵۶٫ کاشي‌هاي سنگي.
۲-۶٫ انواع سيستم‌هاي بلوري جهت توليد سنگ‌هاي آنتيک:
۱٫ سيستم مکعبي با کوبيک Cubic 2- چهار وجهي يا تتراگونال Tetragonal 3- شش وجهي يا هگزاگونال Hexagonal 4-راست نوري يا اورتوروبيک Orthorbabic 5- تک نوري يا مونوسيليسيکMonoclicic.
۷٫ استفاده از پودر سنگ آهک حاصل از ضايعات سنگبري بر خواص آجر ساختماني:
در تحقيقات انجام گرفته، پودر سنگ آهک حاصل از ضايعات سنگبري سنگ‌هاي کربناتي به‌عنوان افزودني تخلخل‌زا در آجر بانسبت‌هاي مختلف خاک و پودر سنگ آهک، نمونه‌هاي آجر ساخته شده، آزمايش‌هاي اندازه‌گيري چگالي بدنه، جمع‌شدگي‌هاي خشک شدن و پختن، جذب آب، مقاومت فشار و ضريب هدايت حرارتي بررسي شده است.
۸٫ کاربرد و مصارف ضايعات سنگ در توليد کاشي‌هاي آنتيک:
کاشي‌هاي آنتيک شامل کاشي‌هاي دوره ويکتوريا، کاشي‌هاي دستي و انواع تزييني هستند.
اين کاشي‌ها مانند ديگر آثار هنري و سنتي، کاشي‌هاي منقوش به‌دست و آنتيک به قرن‌ها و مکان‌هاي متفاوتي تعلق دارند.
گرچه تعدادي از اين کاشي‌ها با قيمت‌هاي بسيار بالا خريد و فروش مي‌شوند ليکن اکثر آنها داراي قيمت مناسبي هستند.
در آمريکا هنر کاشي‌سازي در اواسط سال ۱۸۰۰ شروع شد و تمام اين کاشي‌ها در کلکسيون‌ها قرار دارند.
۹٫ استفاده و مصرف سنگ‌هاي رودخانه‌اي در ساخت جواهرسازي River Stone:
سنگ‌هاي رودخانه‌اي عبارتند از ريگ‌هاي کروي صاف که در رودخانه‌ها و سواحل يافت مي‌شوند، عمل آب و سنگ‌هاي ديگر روي سنگ‌هاي رودخانه‌اي به‌طور طبيعي باعث ساييدگي آنها مي‌شوند، سنگ‌هاي رودخانه‌اي به‌عنوان دانه ‌تسبيح سنگ در جواهرسازي استفاده مي‌شوند.
۱۰٫ سنگ هرکاره:
تالک شيت مشهد ۱۰ کيلوگرم جنوب مشهد رخنمون دارد و از سري سنگ‌هاي نرم افيوليتي با سختي کم است که براي ساختن ظروف سنگي يا مهاري به‌کار مي‌رود.
به‌علت نرم بودن و قابليت بيشه‌خواري، بنام سنگ هرکاره معروف است.
۱۱٫ کشف ماده جديدي براي برطرف کردن دود و گاز ناشي از حرکت خودروها جهت نصب در سنگفرش‌هاي حاصله از باطله‌ها:
يک شرکت ژاپني با الهام از شرايط آب و هوايي پراگ، پايتخت جمهوري چک، ماده تازه‌اي را تکميل کرد که از آن مي‌توان در سنگفرش کردن پياده‌روها استفاده کرد، اين ماده در عين حال قادر است دود و گاز ناشي از حرکت خودروها را تصفيه کند.
شهرداري منطقه وست مستر در پايتخت انگليس ناحيه‌اي در اروپاست که طرح استفاده از اين ماده را در سنگفرش کردن پياده‌روها به‌مورد اجرا در آورده است.
قطعات مکعب شکلي که با استفاده از ماده جديد ساخته مي‌شوند حاوي کاتاليزور دي اکسيد تيتانيوم است که مي‌تواند در هوايآفتابي با ماده اکسيد نيتروژن که از اگزوز اتومبيل‌ها متصاعد مي‌شود، واکنش شيميايي انجام دهد و اين گاز آلوده‌‌ساز را به دو عنصر اکسيژن و نيتروژن تجزيه کند، سنگ‌هايي که در سنگفرش پياده‌روهاي شهر پراگ به‌کار رفته به‌طور طبيعي حاوي کاتاليزور دي اکسيد تيتانيوم است و وجود همين ماده موجب شده تا هواي اين شهر از اکسيد نيتروژن پاکسازي شود.
اکسيد نيتروژن مانع تنفس عادي افراد مي‌شود و براي کساني که به بيماري آسم و برونشيت مبتلا هستند ناراحتي ايجاد مي‌کند. اين گازهمچنين سبب سوزش چشمان و نيز خشک شدن گياهان مي‌شود.
شرکت ژاپني سنگفرش‌هاي تازه خود را در شهر اوزاکامي ژاپن مورد آزمايش قرار داده و توانسته است آلودگي هوا را در اين شهر تا ۸۰ درصد کاهش دهد.
۱۲٫ استفاده از ضايعات مرمريت و گرانيت‌ها:
از گرانولات‌هاي مرمريت و گرانيت به اندازه‌اي مختلف براي ساختن تايل‌هاي سيماني مرمرنما (Terrazo) و نيز براي ساختن کلوخه‌هاي مرمريت ـ رزيني و مرمريت ـ سيماني استفاده مي‌شود که در ساختن اسلب‌ها و بلوک‌هايي با ابعادي مشابه سنگ طبيعيکاربرد دارند.
۲۳٫ مراحل خط توليد سنگ‌هاي آنتيک:
با توجه به اينکه سنگ‌هاي ضايعاتي کارخانه‌ها که عمدتا از جنس تراورتن است به قيمتي ارزان خريداري شده و به کارگاه توليدات آنتيک حمل مي‌کنند و در آنجا قطعات تفکيک شده براساس ضخامت و ابعادشان در جاي مناسب قرار داده مي‌شوند، اين سنگ‌ها توسط کارگراني که استادکار و مختص اينکار در نظر گرفته شده‌اند برش داده مي‌شوند و به ابعاد منظم تبديل مي‌شوندبه‌طور مثال به‌صورت ۱۰ سانتي‌متر طولي (۱۰ سانتي‌متر طولي: يعني سنگي که پهناي آن ۱۰ سانتي‌متر و طول آن نامشخص باشد.) پس از آن در بخش ديگري اين سنگ‌ها توسطکارگران ديگر به ضخامت يکدست يک سانتي‌متر برش داده مي‌شوند. بسته به‌نوع پايلوتي که در نظر است، سنگ‌هاي به‌دست آمده را به قطعات کوچکتري مثلا x 2 2cm يا x 1 1cm يا به هر شکل ديگري که مورد نياز طرح باشد برش مي‌دهيم، اين سنگ‌ها که به اشکال وابعاد مورد نظر تبديل شد، هر گروه را به‌طور مجزا در دستگاه ميکسر قرار داده و درون دستگاه مقداري (حد معين) آب ريخته و دستگاه را روشن مي‌کنيم تا پس از چند ساعت در اثر سايش قطعات برش خورده روي يکديگر شکلي کهنه به‌خود بگيرند و پس از آن محصول به‌دست آمده را جهت خشک شدن در محل‌هاي مخصوص نگهداري مي‌کنند، پس از خشک شدن قطعات، بسته به‌نوع طرح، قالب‌هايي که از قبل به اين منظور طراحي و با موادي مثل سيليکون ساخته شده‌اند در اختيار کارگراني که در اين بخش عمدتا خانم‌ها هستند، قرار داده مي‌شوند، در اين بخش کارگران سنگ‌هايي را که به اشکال مختلف تهيه شده در جاهاي در نظر گرفته شده درون قالب‌ها مي‌چينند، هنگام چيدن آنها، شکل و طرح سنگ‌ها کاملا اختياري و با برنامه‌ريزي انجام مي‌شود. پس از جايگزيني قطعات در قالب‌ها، پارچه متري برش خورده را به اندازه مساحت قالب‌ها روي سنگ قرار داده و روي آن را چسب‌کاري مي‌کنند، چسب کاري بايد کاملا با دقت انجام شود، براي چسب کاري معمولا از چسب چوب استفاده مي‌شود.
پس از چسب کاري و خشک شدن چسب، قالب‌ها را برعکس کرده و قالب را خارج مي‌کنند. در اين هنگام پس از تميز کردن کار توليد شده، توليد قابل عرضه به بازار مصرف است.
۱-۲۳٫ مراحل خط توليد سنگ‌هاي آنتيک از طريق چرمي کردن لايه روي سنگ‌ها:
مي‌توان مرحله ديگري را روي توليدات انجام داد و آن هم چرمي کردن لايه‌ رويي سنگ‌ها است در اين خصوص با استفاده از فرچه‌هاي پلاستيکي مخصوص، سطح سنگ‌ها را پوليش مي‌کنند که باعث چرمي شدن سنگ‌ها مي‌شود، اين نوع عملکرد در مورد بسياري از سنگ‌ها از جمله مرمريت‌ها، مرمر تراورتن و چيني صادق است.
البته چنانچه با سنگي غيراز تراورتن انجام شود نياز به تاثير دادن اسيد کلريدريک نيز است که هنگام استفاده از ميکسر انجام مي‌شود.
عملکرد بدين گونه است که قطعات بزرگتر در ضايعات جمع‌آوري شده را به ضخامت يک سانتي‌متر برش مي‌دهند .
۲-۲۳٫ مراحل خط توليد سنگ‌هاي آنتيک از طريق معرق:
در کار معرق نيز در ابتدا از سنگ تراورتن به‌صورت پلاک فرضيه طرح استفاده مي‌شود، طرح مورد نظر را روي سنگ اجرا کرده و در نوع بازاري آن از نوارهاي ۰٫۵cm برنزي استفاده مي‌کنند و نوارها را روي خطوط طرح و روي سنگ تراورتن با چسب مي‌چسبانند، پس از خشک شدن نوارهاي برنزي سنگ‌هاي رنگي آماده شده را مطابق با رنگ و اشکال موجود در طرح برش مي‌دهند.
به‌منظور دقت در برش طرح، همان‌گونه که طرح روي سنگ تراورتن اجرا مي‌شود کپي همان طرح تهيه شده روي سنگ‌هاي يک سانتي‌متر رنگي چسبانده شده و سپسس برش داده مي‌شود، در اين حالت قطعات برش خورده در جاي مشابه خود در طرح قرار داده شده و چسبانده مي‌شود، به اين منظور از چسب سنگ استفاده مي‌شود.
پس از چسباندن کليه قطعات موجود در طرح، تابلو را با دستگاه ساب مي‌سايند تا به‌صورت يکپارچه درآيد، پس از ساييدن، تابلو پرداخت شده و براق مي‌شود که در اين حالت قابل عرضه به بازار است. ۳-۲۳٫ نحوه توليد سنگ‌هاي مصنوعي آنتيک:
در برخي از کشورهاي خارجي از ضايعات سنگ بهترين نوع سنگ را تهيه مي‌کنند. نحوه توليد اين نوع سنگ‌ها به اين نحو است که ابتدا سنگ را پودر کرده و سپس با مواد خاص مخلوط کرده و به هر اندازه و در هر قطر که مي‌خواهند شکل‌دهي مي‌کنند.
۴-۲۳٫ دستگاه‌هاي فرآوري دوغاب پردازش و پساب:
دستگاه‌هاي فرآوري دوغاب پردازش و پساب، به‌نحوي طراحي شده‌اند که ضمن کاهش حجم دوغاب تا حد ممکن آب را مجددا مورد استفاده قرار دهند.
۲۴٫ نتيجه‌گيري و پيشنهادات:
با عنايت به بلااستفاده بودن ضايعات در معادن و کارخانه‌هاي فرآوري و هزينه توليد سنگ‌هاي آنتيک که به مراتب از هزينه‌هاي توليد پلاک در سنگ‌هاي تزييني کمتر است پيشنهاد مي‌شود وزارت صنايع و معادن از اجراي طرح تاسيس کارگاه‌هاي توليد سنگ‌هاي آنتيک در جوارمعادن و همچنين در جوار کارخانه‌هاي فرآوري سنگ (در جوار دپوي باطله) حمايت کند از بابت
۱٫ اشتغال ۲٫ سودآوري ۳٫ ارزش افزوده ۴٫ استفاده بهينه از ضايع